För några veckor sedan deltog jag i Dr. Oetkers tårttävling Cake it away 2018. Tävlingen gick ut på att man skulle baka och dekorera en tårta av valfri sort, fota och lägga ut den på Instagram under hashtag #cakeitaway18. Det enda kravet var att tårtan skulle dekoreras med minst en produkt ur Dr. Oetkers dekorationssortiment. Tävlingen hade inget specifikt tema utan handlade i första hand om bakglädje och kreativitet, vilket inspirerade mig till att göra just den här designen. Tyvärr vann jag inget den här gången, men tårtan var riktigt rolig att baka och jag fick chans att prova på ett par nya tekniker som jag kan ha nytta av i framtida tårtprojekt!

Såhär såg mitt bidrag ut. En figurtårta formad som en vispbunke fylld med smet, omgiven av olika baktillbehör och med ett knäckt ägg på toppen som ser ut att trotsa gravitationen!

För ovanlighetens skull plockade jag fram kameran vid ett par tillfällen under arbetets gång och dokumenterade tillverkningen.

Tårtan innehöll kokosbottnar, lime- och myntamousse, hallonmousse och vit chokladganache. Här har jag spacklat den med marängsmörkräm smaksatt med vit choklad och sedan täckt den med rosa sockerpasta. Som ni ser är tårtan än så länge uppochnervänd. En tårta som är formad på det här viset blir helt enkelt mer lättarbetad åt det hållet. Sockerpastan (eller marsipanen) får ett bättre fall över tårtan och går därför enklare att släta ut vid täckning.

Rättvänd igen och placerad på en tårtbricka. Jag täckte även brickan med sockerpasta och skar ut ett trämönster med hjälp av kniv och linjal. Därefter dekorerade jag tårtan med en vit bård längs den övre kanten och vita prickar.

Dags för jordgubbar! Jag använde en tandpetare för att göra små hål i gubbarna där jordgubbsfröna skulle sitta.

Fler tillbehör på gång, en bit smör, smörkniv, kavel och en utkavlad kakdeg. 

Här ser ni det mest tålamodsprövande momentet med den här tårtan, jordgubbsfrön! Det var riktigt pilligt och tog sin tid att få alla frön på plats, men det var det värt för resultatet blev mycket finare så tycker jag. Därefter sprayade jag jordgubbarna med en ätbar glansspray för att ge dem ett mer verklighetstroget utseende. Tillsist satte jag dit den gröna blasten.

Om jordgubbsfröna var det mest tålamodsprövande momentet så var de "svävande" äggskalen helt klart det mest nervkittlande. Själva skalen gjorde jag av gumpaste, en slags sockerpasta som blir hård när den får torka och därför passar väldigt bra till den här typen av dekorationer. Skalen fäste jag sedan på två transparenta sugrör som stacks ner i tårtan. Sugrören klädde jag ganska oregelbundet in med gul sockerpasta, för att efterlikna rinnande äggula. Den genomskinliga äggvitan har jag tillverkat av vatten, majsstärkelse och glykossirap. Ingen aptitretare kanske, men det gav en riktigt snygg effekt!

Om ni är nyfikna på hur de tio vinnarnas bidrag såg ut så hittar ni dem här: www.cakeitaway.nu

/Lovisa

Hej på er!
Bloggen har verkligen hamnat i skymundan under en lång period nu och det har gett mig lite dåligt samvete. Vet att ni är ganska många som kikar in här ändå och läser gamla inlägg vilket är jätteroligt! Hoppas att jag kan titta in här oftare framöver.

Idag tänkte jag visa upp några olika bakverk som jag bakade till ett dop i helgen. Den lilla flickan som skulle döpas heter Rhiannon och hennes mamma önskade att alla bakverk skulle dekoreras i rosa och vitt. Önskemålen för våningstårtan var att den skulle garneras med quiltat mönster och ätbara pärlor, klossar med Rhiannons namn på och en bebis på toppen.

Jag fick en annorlunda men rolig förfrågan i samband med den här beställningen. Rhiannons mamma kommer från Storbritannien och berättade att de har en tradition där att man ska spara en våning från sin bröllopstårta, för att sedan plocka fram och äta den på första barnets dop. Tårtan i det här fallet var en klassisk brittisk frukttårta med russin, körsbär och andra torkade frukter. Ni som någon gång har tittat på programmet Hela England bakar har säkert sett en sådan kaka förut. Den har väldigt lång hållbarhet och går bra att spara länge i frysen.

Önskemålet var att jag skulle täcka och dekorera frukttårtan med ett kors och rosor så att den matchade våningstårtans färger. Självklart hjälpte jag till med detta! Kanten dekorerades med en fin bård som jag stansade ut ett mönster i. En elegant detalj som gör väldigt mycket för helheten.

Det serverades även mindre bakverk på dopet, både cupcakes och macarons. Självklart följde även dessa färgtemat och alla 70 små godsaker garnerades med bokstaven R. Det ska ju synas vem det är som döps! ;)

Macarons med jordgubbstryffel.

Äpple- och kanelcupcakes med vit choklad och cream cheese frosting.

Önskar er alla en fin fortsättning på veckan!

/Lovisa

Förra veckan arrangerade jag och den mysiga butiken Alexandras Blommor & Miljö här i Norrköping en bröllopsskyltning tillsammans där jag stod för bakverken och de skapade vackra blomsterbinderier. Om du missade att se den live så kommer här en ny chans i bilder och text.

Mitt bidrag till skyltningen bestod av en trevåningstårta, cupcakes och macarons. Tanken med bakverkens design var att de skulle kännas både romantiska, moderna och lite tuffa på samma gång. I kontrast till det gjorde Alexandras Blommor & Miljö bland annat en brud- och tärnbukett med en vildare och lite "smutsigare" trädgårdskänsla.
Tillsammans blev det en häftig helhet!

Som färgsättning till tårtan utgick jag från den mest klassiska bröllopsfärgen vitt och romantiskt rosa som skiftade från mycket ljus till en mörk bordeaux/burgundy-rosa.
För att bryta av och göra det hela lite mer spännande använde jag även svarta detaljer.

Först några bilder på bakverken innan skyltning.

Bottenvåningen på tårtan pryds av livfulla "volanger" i skiftande rosa nyanser. Mittenvåningen fick ett mer stramt och elegant utseende, dekorerad med ett spetsliknande mönster av svart kristyr. På toppen, en stor handgjord sockerpion. 

Macarons, små godingar i ljusrosa nyans dekorerade med ringlad vit choklad och hallonsmulor.

Till cupcakesen använde jag snygga svart/vit-randiga formar som passade bra till tårtan. De är spritsade som rosor av en tvåfärgad frosting i vitt och ljusrosa.

Och såhär såg det ut när allt var på plats i Alexandras butik!

Den vackra droppformade brudbuketten innehöll bland annat pioner och syrén.

En ljuvlig tärnbukett med bland annat vita rosor och löjtnantshjärta.

Dukat till fest med vackert porslin från Sthål ceramics som också finns att köpa i Alexandras butik.

/Lovisa

Det här dessertbordet andas verkligen vinter och fest! Kalla nyanser av grått, blått och lila ger en frostig vinterkänsla och en smula guld/orange bryter av det hela på ett fint sätt.

På bordet finns en trevåningstårta draperad med väääldigt många remsor av sockerpasta. Det ger tårtan ett mjukt och stilrent utseende på samma gång. Visst påminner alla vecken lite om hur snö tynger ner träden på vintern!

Blåbärscupcakes i lila nyanser, stilrent dekorerade med en söt liten blomma på toppen.

Cake popsen är doppade i choklad och dekorerade på tre olika sätt. En i blågrå nyans, spritsad med kristyr och toppad med små silverpärlor. En gnistrande variant som ger snökänsla och en silverblank.

Den här havtornspannacottan får en naturlig och väldigt läcker orange/guldig färg. Tillsammans med ett tunt lager vit cheesecakepannacotta och skimrande spunnet socker blir det en riktigt vacker nyårsdessert!

Små söta maränger i olika färger och former kan förgylla vilket dessertbord som helst!

Hoppas nu att du fick lite dessert-inspiration inför kommande festligheter i vinter!

/Lovisa

Har du hunnit få några julkänslor ännu? Med knappt två veckor kvar till första advent är det hög tid för lite julinspiration tycker jag. På det här gottebordet hittar du klassiska julsmaker som choklad, knäck, saffran och pepparkaka. Med inslag av rosmarin, ingefära och lingon blir det hela extra spännande!

Choklad- och pepparkaksbottnar, lingonmousse och chokladmousse utgör basen för den här "nakna" tårtan. Ovanpå detta, ett tunt lager chokladganache toppat med vackra tillbehör i julens färger, björnbär, granatäpple, lingon, nötter och choklad.
Pannacotta i glas passar utmärkt som en lätt dessert efter ett stadigt julbord. Den här varianten har smak av apelsin, vit choklad och rosmarin. Karamellsåsen på toppen gör den komplett!
Julgodis är verkligen en av julens höjdpunkter. Här kommer två olika godbitar. Den ena är en len och krämig tryffel med saffran och vit choklad. Under den skymtar en snickers med knäckig kolasås och salta jordnötter.
Över dessertbordet hänger även barnsligt goda knäckklubbor med smak av citron och ingefära. Älskar den kombinationen av söt, seg knäck och friskheten från citronen, så gott!

Har du mycket att göra i december? Hör av dig och berätta hur jag kan hjälpa dig med godsakerna till vinterns alla högtider!

/Lovisa

Att ge bort ett personligt bakverk till någon man tycker om är en rolig och kreativ present. Ett bra tips till dig som vill överraska den där kompisen, föräldern eller släktingen som aldrig önskar sig något särskilt! :)

Fibi gjorde precis det här. Hennes svägerska döpte sin lilla flicka Eyla igår och Fibi gav henne ett dopfika utöver det vanliga i present. Dopgästerna bjöds på både tårta, cupcakes och cake pops, allt i matchande färg av rosa och vitt. Det var bara några cupcakes och cake pops som kom med på bild, men det blir en otroligt vacker helhet när allting dukas upp tillsammans!

Önskemålen för tårtan var att den skulle bestå av tre våningar i rosa och vitt, dekorerade med pärlmönster, ett kors och en bebis i änglavinge på toppen. På insidan fanns bottnar av vaniljsockerkaka varvade med hallonmousse och chokladmousse i de rosa våningarna.  I mittenvåningen ville Fibi gärna ha en annan kombination så där blev det passionsfruktsmousse och whipped cream cheese frosting med vanilj.

Cupcakesen hade smak av blåbär och en gnutta citron, toppade med vit choklad/vaniljfrosting. Denna spritsade  jag ut som ett rosmönster och dekorerade med små fjärilar.

Cake popsen bestod av kladdkaka som doppats i vit choklad, varav hälften jag färgade rosa med livsmedelsfärg. Små söta hjärtan i rosa och vitt blev pricken över i:et!

Grattis Eyla! Hoppas att hela familjen och alla gäster fick en mysig dag tillsammans!

/Lovisa

I helgen var det kalasdags för Adelia som fyllt 3 år. Födelsedagstårtan som hennes mamma beställde av mig skulle ha ett alldeles särskilt tema, nämligen Adelias favoritfilm Shrek! Önskemålet var att både träsktrollet Shrek och prinsessan Fiona skulle finnas med på tårtan. Här badar dem tillsammans i träsket, omgivna av näckrosor, vass, kaveldun, flugsvampar och stenar. Adelia hade stenkoll och kände direkt igen figurerna när hon fick se sin tårta!

Det badande kärleksparet, med kläder och allt. Shrek iklädd sin favoritväst och Fiona i sin gröna prinsessklänning med gulddetaljer.

Adelia fick också en egen namnskylt och en 3:a med träsktrollsöron på sin tårta. 

Grattis till Adelia! Hoppas att ni fick ett mysigt kalas i lördags hela familjen.

/Lovisa

Igår firade Nicky och Kristoffer sin stora dag! Som tema till sitt bröllop hade de valt den vackra färgen burgundy, vilket också fick bli temat för deras bröllopstårta. Brudparet önskade sig en stilren tårta i vitt, dekorerad med sockerrosor i lite skiftande nyanser och kantband. Jag gillar verkligen den starka kontrasten mellan de färgrika rosorna och den vita bakgrunden, en spännande och läcker kombination! På toppen lämnade jag  plats för en cake topper som Nicky och Kristoffer själva hade valt ut.

Till innehåll valde de vaniljbottnar, jordgubbsmousse och björnbärskompott. Passande smaker till ett sommarbröllop och som dessutom matchade temat väldigt bra färgmässigt.
 

Stort grattis till brudparet! Hoppas att ni fick en fantastisk dag tillsammans med nära och kära.

/Lovisa

Förra året när Kian fyllde år fick jag baka både en gitarrtårta och en tårta med Emil i Lönneberga till honom, den här gången var det filmen "Bilar" som skulle vara tema. Karaktärerna Blixten Mcqueen och Bärgarn är två favoriter som gärna fick vara med på tårtan. Eftersom filmen utspelar sig i ett ökenlandskap tyckte jag att det vore en rolig idé att forma tårtan efter den miljön. För att få fram en ojämn och landskapsliknande form beskar jag den färdiga tårtan på fri hand med en kniv tills jag blev nöjd. Men en öken måste förstås vara sandig också och till detta använde jag digestivekex som jag mixade sönder och strödde ut över hela tårtan. På lite avstånd ser det nääästan ut som riktig sand tycker jag.

Landskapet, som innehöll vaniljbottnar fyllda med jordgubb/blåbärsmousse och bananmousse, dekorerades med kaktusar, stenar och små buskar lite här och var. Blixten och Bärgarn fick en väg att susa fram på och Kian fick en egen vägskylt!

Grattis Kian och hoppas att du blev nöjd med din tårta!

/Lovisa

I helgen hade jag ett väldigt roligt och ärofyllt uppdrag, nämligen att baka bröllopstårtor till ett trevligt par som heter Daniel och Emelie.
Färgtemat för bröllopet var rosa och aprikos så detta fick även tårtorna återspegla. Önskemålet var enplanstårtor, gärna dekorerade med sockerblommor. Jag valde att göra rosor i olika storlekar och mindre blommor som jag grupperade på varierande sätt, så att tårtorna skulle passa ihop men ändå skilja sig lite åt.
På "huvudtårtan" som Daniel och Emelie skulle skära i skulle även deras namn och datum finnas med. Texten och andra mindre detaljer fick gå i guldiga nyanser, det matchade tårtornas varma färger fint tycker jag.

Det blev fyra stycken lika stora tårtor och även en glutenfri minitårta. Alla innehöll vaniljsockerkaka, blåbärsmousse, hallonmousse och vaniljkräm. Spacklade med marängsmörkräm och täckta med marsipan.

Stort grattis Daniel och Emelie, hoppas att ni fick en fantastisk dag!

/Lovisa

Arkiv