Tävlingstårta

För några veckor sedan deltog jag i Dr. Oetkers tårttävling Cake it away 2018. Tävlingen gick ut på att man skulle baka och dekorera en tårta av valfri sort, fota och lägga ut den på Instagram under hashtag #cakeitaway18. Det enda kravet var att tårtan skulle dekoreras med minst en produkt ur Dr. Oetkers dekorationssortiment. Tävlingen hade inget specifikt tema utan handlade i första hand om bakglädje och kreativitet, vilket inspirerade mig till att göra just den här designen. Tyvärr vann jag inget den här gången, men tårtan var riktigt rolig att baka och jag fick chans att prova på ett par nya tekniker som jag kan ha nytta av i framtida tårtprojekt!

Såhär såg mitt bidrag ut. En figurtårta formad som en vispbunke fylld med smet, omgiven av olika baktillbehör och med ett knäckt ägg på toppen som ser ut att trotsa gravitationen!

För ovanlighetens skull plockade jag fram kameran vid ett par tillfällen under arbetets gång och dokumenterade tillverkningen.

Tårtan innehöll kokosbottnar, lime- och myntamousse, hallonmousse och vit chokladganache. Här har jag spacklat den med marängsmörkräm smaksatt med vit choklad och sedan täckt den med rosa sockerpasta. Som ni ser är tårtan än så länge uppochnervänd. En tårta som är formad på det här viset blir helt enkelt mer lättarbetad åt det hållet. Sockerpastan (eller marsipanen) får ett bättre fall över tårtan och går därför enklare att släta ut vid täckning.

Rättvänd igen och placerad på en tårtbricka. Jag täckte även brickan med sockerpasta och skar ut ett trämönster med hjälp av kniv och linjal. Därefter dekorerade jag tårtan med en vit bård längs den övre kanten och vita prickar.

Dags för jordgubbar! Jag använde en tandpetare för att göra små hål i gubbarna där jordgubbsfröna skulle sitta.

Fler tillbehör på gång, en bit smör, smörkniv, kavel och en utkavlad kakdeg. 

Här ser ni det mest tålamodsprövande momentet med den här tårtan, jordgubbsfrön! Det var riktigt pilligt och tog sin tid att få alla frön på plats, men det var det värt för resultatet blev mycket finare så tycker jag. Därefter sprayade jag jordgubbarna med en ätbar glansspray för att ge dem ett mer verklighetstroget utseende. Tillsist satte jag dit den gröna blasten.

Om jordgubbsfröna var det mest tålamodsprövande momentet så var de "svävande" äggskalen helt klart det mest nervkittlande. Själva skalen gjorde jag av gumpaste, en slags sockerpasta som blir hård när den får torka och därför passar väldigt bra till den här typen av dekorationer. Skalen fäste jag sedan på två transparenta sugrör som stacks ner i tårtan. Sugrören klädde jag ganska oregelbundet in med gul sockerpasta, för att efterlikna rinnande äggula. Den genomskinliga äggvitan har jag tillverkat av vatten, majsstärkelse och glykossirap. Ingen aptitretare kanske, men det gav en riktigt snygg effekt!

Om ni är nyfikna på hur de tio vinnarnas bidrag såg ut så hittar ni dem här: www.cakeitaway.nu

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv