Modellering

Min erfarenhet av modellering innan jag började baka tårtor var inte särskilt stor. Visst har jag provat på cernitlera ett par gånger och så ägde jag en drejskiva av plast som barn där jag lyckades snurra fram några sneda skålar. Mycket mer än så var det inte, men sedan jag upptäckte sockerkonsten har det blivit en hel del av den varan. Idag tänkte jag dela med mig av några tips kring ämnet utifrån min egen erfarenhet.

Dessa figurer känner ni säkert igen, Elsa och Olaf från den populära filmen Frost.

Att modellera är väldigt roligt, pilligt och kräver en stor portion tålamod. Jag föredrar att modellera med sockerpasta framför marsipan dels för att sockerpasta enligt mig är lättare att jobba med då den är fri från mandel och därför slätare än marsipan, dessutom får sockerpasta finare färg när man färgar in den. Det finns massor av olika märken att välja mellan när man ska köpa sockerpasta. Pastornas kvalitet och egenskaper kan skilja sig åt så det är bra att läsa på lite om olika sorter innan man bestämmer sig. Jag tycker om pastor som är smidiga i konsistensen och som stelnar en aning när de får torka. På så sätt håller figurerna formen bättre.
Det finns en uppsjö av olika modelleringsverktyg att inhandla om man bara vill. De allra bästa verktygen är förstås dina egna händer och med komplement i form av en kniv, en kavel och exempelvis några tandpetare kommer man väldigt långt.

När jag modellerar stora blommor med många tunna och ömtåliga blad så brukar jag använda en särskild pasta som kallas för flowerpaste. Flowerpaste är elastiskt, går att kavla väldigt tunt och stelnar snabbt, perfekt för sockerblommor som ska hålla en viss form. Till blommor som inte ska ätas går det bra att använda så kallad floristtråd, en slags ståltråd som ofta säljs ihop med övriga modelleringsverktyg. På dessa kan man trä sina blomblad, låta dem stelna och sedan binda ihop blomman med floristtejp. Detta ger luftiga blommor då bladen kan vara fristående. Prova gärna att torrborsta dina sockerblommor med livsmedelsklassad pulverfärg för att ge dem mer liv och ett naturtroget utseende.

Ett avslutande tips från mig; Våga experimentera! Det finns inget rätt eller fel när det kommer till modellering så var inte rädd för att misslyckas.

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv