Steg för steg: Ätbara bubblor

Här kommer nu steg för steg-beskrivningen för de ätbara bubblorna som jag utlovade i förra inlägget. Först vill jag bara säga att även om bubblorna är ätbara så består de endast av gelatin, vatten och pastafärg. Det är alltså ingen gastronomisk sensation vi pratar om här, men de är ack så snygga att dekorera bakverk med och går enkelt att pilla bort om man inte vill äta dem.

För att tillverka dessa bubblor behöver du följande:

  • Vattenballonger (dessa brukar vara rundare än vanliga ballonger och ger därmed rundare bubblor)
  • Träpinnar/grillpinnar
  • Kallt vatten
  • Gelatinpulver
  • Pastafärg/karamellfärg
  • Tejp
  • Microvågsugn

 

Börja med att blåsa upp vattenballonger i den storlek du vill ha dina bubblor. Observera att det inte ska vara något vatten i dem.

Tejpa fast ballongerna på grillpinnarna och stick ner dem i exempelvis en äggkartong eller en bit frigolit. Huvudsaken är att de kan stå upprätt.

Mät upp två delar kallt vatten och en del gelatinpulver i en skål. Mängden beror på hur många bubblor du vill göra, jag tog 6 msk vatten och 3 msk gelatin. Obserevera att du inte ska blanda gelatinet och vattnet med en sked eller liknande. Anledningen är att vi vill ha så lite/små bubblor i gelatinet som möjligt. Häll bara i och låt det sugas upp, det gör inget om det blir pulver kvar uppepå.

Smält försiktigt gelatinet i micron, några sekunder i taget så det inte blir för varmt. Inte heller nu ska du röra i skålen, utan prova istället att virvla den i handen som ett vinglas tills gelatinet är helt utblandat. Färga sedan gelatinet genom att doppa ner en tandpetare med pastafärg, eller droppa i karamellfärg, och virvla igen tills det är väl blandat.

Doppa ballongerna i gelatinet. Varje ballong behöver doppas cirka 4 gånger för att lagret ska bli tillräckligt tjockt. Om gelatinet hinner stelna till så värmer du det bara några sekunder i micron och fortsätter.

Ballongerna behöver ganska lång tid på sig att torka så låt dem gärna stå över natten. De är färdiga när ytan är torr och känns ungefär som ett äggskal. Tag då bort ballongen från pinnen, gör ett hål i bubblan där ballongknuten sitter, stick sönder ballongen försiktigt och dra ut den ur hålet. Nu är bubblorna färdiga att användas!

Lycka till!

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv