Sommartårta deluxe

Såhär med bara en vecka kvar till midsommar vill jag passa på att dela med mig av ett riktigt somrigt och smaskigt fikatips. Den här tårtan har lite av allt, den är söt, salt, frisk och smakar väldigt mycket sommar. Saftiga vanilj- och jordgubbsbottnar varvas med sötsalt dulce de leche, skivade jordgubbar och mascarponefrosting med lime. Det hela toppas med en mängd färska bär. Det kan nog inte bli bättre!

Sommartårta deluxe
Saftig vaniljbotten
112 g ägg
45 g äggula
65 g socker
2 tsk vaniljsocker
70 g vetemjöl
35 g smält smör

1. Sätt ugnen på 190-200 °.
2. Smörj och bröa en form ca 15 cm i diameter.
3. Smält smöret.
4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lätt i en bunke.
5. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa kraftigt med elvisp tills temperaturen når 40 °. Lyft bort bunken och fortsätt vispa på lägre hastighet tills smeten svalnat och blivit fluffig. Smeten är färdigvispad när det bildas djupa spår i den av visparna.
6. Tag lite av smeten åt sidan och blanda ut det smälta smöret i den. 
7. Sikta vetemjölet och vänd försiktigt ner det  i resten av äggsmeten med en slickepott.
8. Vänd sedan försiktigt ner även smörblandningen i smeten.
9. Häll smeten i formen och grädda i 25-30 minuter. Tiden kan variera något från ugn till ugn så pröva gärna om botten är färdig med hjälp av en sticka. Om stickan blir kladdig är den inte genomgräddad.
10. Vänd botten upp och ner och låt den svalna helt i sin form.

Saftig jordgubbsbotten
Tillvägagångssättet är precis likadant som till vaniljbotten, men tillsätt ca 80-100 g mixade färska jordgubbar i det smälta smöret innan du vänder ner det i äggsmeten.

Sötsalt dulce de leche
1 burk, ca 400 g dulce de leche (karamelliserad mjölk)
Flingsalt

1. Häll kolasåsen i en bunke och blanda ner flingsalt efter smak. Rumstempererad dulce de leche är ganska lös i konsistensen så låt den gärna bli kylskåpskall innan du fyller tårtan.

Mascarponefrosting med lime
250 g mascarpone
ca 1-1,5 dl florsocker
​3 dl vispgrädde
Saft från ca 2 lime

1. Vispa ihop mascarpone, florsocker och limesaft i en bunke. Anpassa florsockermängd och limesaft efter hur söt du vill ha din frosting.
2. Tillsätt grädden lite i taget under vispning tills du får en mjuk och fluffig konsistens.

Dekorationer
Jag använde färska bär och blommor som dekoration. Om du vill dekorera med blommor så var noggrann med att endast använda sorter som du vet är ätbara! Oavsett om blommorna är tänkta att ätas eller inte så vill man förstås undvika att lägga giftiga sorter på tårtan.

Montering
1. Skär bottnarna i så många delar du vill. Jag valde att ha tre vaniljbottnar och två jordgubbsbottnar i min tårta. Med fem bottnar fick jag plats för fyra lager fyllning.
2. Placera första botten på en tårtbricka och bred ut ett lager mascarponefrosting. Jag skivade även några jordgubbar och la uppepå frostingen.
3. Lägg på botten nummer två och bred på ett lager dulce de leche.
4. Fortsätt så tills alla bottnar är slut.
5. Spackla eller spritsa tårtans utsida med mascarponefrosting och dekorera med färska bär.

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv