Steg för steg: Chokladdekor

Hoppas att ni har haft en härlig och avkopplande påskhelg! Själv har jag umgåtts med familjen, grillat och letat påskägg. Lite tårtbak hann jag naturligtvis också med. Jag fick i uppdrag att fixa efterrätten till familjens påskfirande och valde att göra en lyxig moussetårta med browniebotten, vit chokladmousse och citron-/passionsfruktsmousse. Jag dekorerade den med passionsfrukt, röda vinbär och chokladspiraler.
Här kommer en beskrivning på hur jag gjorde dem. Prova det!

Först måste chokladen tempereras. Varför då kan man fråga sig? 
Choklad som tempereras får bland annat:

  • finare färg
  • bättre hårdhet
  • smältande konsistens när den äts

Det bästa sättet att temperera choklad på är genom så kallad klassisk tablering, men då krävs det att man har en marmorskiva liggandes hemma och hur många har det egentligen?
Den här metoden fungerar också väldigt bra och du behöver endast: choklad, ett glas, en termometer, en skål, något att röra med, en dekorationskam av valfri sort, en plastremsa av overhead-typ, en skärbräda, kniv och en microvågsugn.

Hacka chokladen och smält hälften av mängden i en skål i micron tills den når 48-50° för mörk choklad,  45° för mjölkchoklad och 40° för vit choklad. Blanda ner resten av chokladen i skålen och rör om tills chokladen har blivit 27-28° för mörk choklad, 26-27° för mjölkchoklad och 25-26° för vit choklad. Värm sedan upp den igen till 31-32° för mörk choklad, 29-30° för mjölkchoklad och 28-29° för vit choklad. Nu är chokladen tempererad och klar att användas!

Nu gäller det att jobba fort innan chokladen stelnar för mycket. Bred ut den över plastremsan och dra kamen över i ett svep för att skapa ränder. Plocka upp remsan, snurra ihop den som en spiral och stick ner den i ett glas. Ställ glaset i kylen en liten stund tills chokladen är helt stel.

Dra försiktigt bort plasten, separera spiralerna ifrån varandra och dekorera.

Lycka till!

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv