Välkommen till världen-tårta

Jag har blivit moster! Förra veckan födde min storasyster Elin en liten flicka, så roligt! När det var dags att träffa henne för första gången tog jag med mig en välkommen till världen-tårta.

Eftersom hon föddes nu i oktober ville jag göra en höstinspirerad tårta och vad är väl mer höst än äppelpaj? Det blev alltså en äppelpaj i tårtversion innehållande äppelkladdkakebottnar, glasskräm, kanelstekta äpplen och havrecrunch, spacklad med marängsmörkräm.

Många av lill-skruttans saker går i färgerna blått, grönt, brunt och vitt så jag tyckte det var fint att göra tårtan i samma färger. Hon har dessutom fått en hel del söta ugglor så det kändes självklart att det skulle finnas med en uggla även på tårtan.

Välkommen till världen efterlängtade lilla du! <3

/Lovisa

Kommentera gärna:

 • Anna Berg • 13 september 2017 00:14:26
  Jättefin tårta/tårtor.
  Har du något recept på tårtbotten som di vill dela med dig av?
  Storlekar på form/arn?
  Du är jätteduktig och gör så fantastiska tårtverk.
 • Therese • 11 november 2014 13:09:52
  Hej!

  Googlade runt efter en höstinspirerad tårta att baka till namngivningsfesten till min lilla skrutt om ett par veckor. Det här låter ju supergott! Du har inte lust att dela med dig av receptet?
 • Hej!
  Självklart kan jag det! Roligt att du frågar.

  Till bottnarna använde jag ett vanligt kladdkakerecept men bytte ut kakaon mot samma mängd vetemjöl och tillsatte rivna äpplen och kanel efter tycke och smak. Min tårta var ganska hög och innehöll 4 bottnar som jag bakade en i taget.
  Ett tips är att du använder en springform som du klämmer fast ett bakplåtspapper i innan du häller i smeten, så att du lättare får loss botten. Jag brukar även frysa in bottnarna ett tag innan jag använder dem. Då blir de lättare att hantera eftersom de är kladdigare än vanliga sockerkaksbottnar.

  Glasskräm består till hälften av vispad grädde och andra hälften vaniljkräm, gör så stor sats som du tror att du behöver. Börja med att göra iordning vaniljkrämen, du kan välja om du vill koka en egen eller köpa färdig. När krämen är klar och kyld vispar du grädden och vänder ihop den med vaniljkrämen. Klart!

  Till de kanelstekta äpplena skalade och tärnade jag äpplen som jag sedan stekte i en stekpanna tillsammans med lite smör, kanel och ljust muscovadosocker (vanligt strösocker funkar också) tills äpplena blivit lite mjuka.

  Till havrecrunchet blandade jag 1½ dl havregryn, 1½ dl vetemjöl, 2 dl ljust muscovadosocker, 1 dl smält smör, lite vaniljpulver och salt efter smak. Häll sedan ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader tills den fått en fin gyllenbrun färg.

  Till marängsmörkrämen använder jag mig av Leila Lindholms grundrecept som finns bra beskrivet på den här bloggen: http://www.bengtssonsbaksida.com/2011/01/vit-marangsmorkram.html
  Du kan smaksätta marängsmörkräm med i princip vad som helst som du tycker är gott, t.ex. vaniljpulver, kanel, smält choklad, citusfrukter, bär o.s.v.

  Hoppas att du får nytta av den här beskrivningen och lycka till med bakandet! :)

  /Lovisa

  11 november 2014 16:16:31

Senaste inlägg

Bloggarkiv