Steg för steg: En söt krukväxt

Om ni precis som jag har svårt att hålla era krukväxter vid liv så kommer här en steg för steg beskrivning på en sort som är både söt och hållbar. Enjoy!

Först, behöver du en oanvänd vanlig lerkruka som tål att stoppas i ugnen.

Klä hela krukans insida med bakplåtspapper. Smör kan användas som lim för bättre fäste.

Fyll krukan till cirka 2/3 med smet och skjuts in i ugnen!

Bakat och klart. Låt botten svalna helt innan den tas ut ur krukan. Stoppa gärna botten i frysen en stund efter detta, så smular den mindre när den skärs.

Börja med att jämna till toppen på krukan. Den bortskurna delen kan sparas och användas som jord senare. Dela sedan botten i tre-fyra delar.

Placera krukan upp och ner på en bricka och fyll den med valfri fyllning. I vanliga fall har jag ganska mycket fyllning i mina tårtor, men här är jag sparsam så att krukan får behålla sin proportion. Ställ den sedan i kylen, gärna över natten, så den får sätta sig ordentligt.

Spackla krukan jämn och fin med valfri smörkräm eller dylikt. Låt stelna en stund i kylen.

Täck krukan med marsipan eller sugarpaste. Lägg en annan bricka ovanpå och vänd sedan krukan åt rätt håll.

Kavla och skär ut en remsa marsipan/sugarpaste som du fäster runtom toppen på krukan med lite ätbart lim.

Måla gärna krukan med ätbara pulverfärger för att få ett mer slitet utseende.

Använd den avskurna toppen, några slags chokladkex (t.ex. ballerinas eller oreos) och mixa till jord som strös ut i krukan.

Tillverka och plantera nu valfria sockerblommor i din kruka. Jag valde att göra solrosor!

Klart!

Ställ krukan i ett fönster, ge bort den till någon eller helt enkelt...

... Ät upp den!

Lycka till med planterandet!

/Lovisa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv